Dodenherdenking 1965

Tijdens de plechtige Dodenherdenking op de Dam ontstond eerder op de avond blinde paniek toen een man begon te schreeuwen. De man oogde als een orthodoxe Jood. Als gevolg van de paniek raakte enkele tientallen mensen gewond. De koningin en haar gevolg werden in veiligheid gebracht, maar na enkele minuten keerde zij met de rust weer terug. De ceremonie werd hervat met het Wilhelmus.

Op 9 mei 1945 werd voor het eerst een Dodenherdenking gehouden op de Dam met een minuut stilte. Dit is later uitgegroeid tot een nationaal gebeuren in aanwezigheid van het staatshoofd, politeke en militaire hoogwaardigheids-bekleders. Tot 1961 werden alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Daarna is de herdenking breder van opzet.

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Alle herinneringen daaraan komen samen tijdens de Nationale Herdenking. Om acht uur is het overal in Nederland twee minuten stil. Twee minuten, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen en mogen zijn.”

In 1965 is het twintig jaar na de bevrijding. In Amsterdam wordt dit herdacht en gevierd. Op 4 mei leggen koningin Juliana en prins Bernhard een krans bij het momument. De volgende dag, op 5 mei, is een optocht door de stad die doet lijken op de intocht van de geallieerden twee decennia eerder. Op YouTube vond ik de volgende journaalbeelden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s