Graf Willem van Oranje blijft gesloten

De graftombe van Willem van Oranje in Delft gaat niet open voor een reconstructie van de moord op de prins. Het bedrijf DelftForensics had willen kijken hoe lang de Vader des Vaderlands was, maar burgemeester Bas Verkerk wil hiervoor geen toestemming geven. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde vandaag een bericht hierover van Omroep West.

De onderzoekers hoopten de informatie te kunnen meenemen in een reconstructie van de moord uit 1584. Het graf bevindt zich in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De lengte van de prins is nergens anders te achterhalen en van belang om te weten hoe hij precies om het leven is gekomen.

Volgens onderzoeksleider Willem van Spanje liet de burgemeester weten dat grafrust en piëteit met de koninklijke familie dient te prevaleren boven het lopende wetenschappelijke onderzoek. Van Spanje is teleurgesteld en noemt het „een gemiste kans”.

Driedimensionale beelden

DelftForensics werkt aan een reconstructie in driedimensionale beelden. Er zijn verschillende deelonderzoeken. Zo is het wapen nagebouwd dat moordenaar Balthasar Gerards destijds heeft gehanteerd. Verder waren er onder meer schietproeven, zijn de kogelgaten in het Prinsenhof in Delft onderzocht en zijn medische dossiers bekeken.

De reconstructie in 3D-beelden gaat gewoon door. De resultaten volgen eind dit jaar. Dat is wat later doordat bouwhistorisch onderzoek op zich laat wachten, aldus Van Spanje.

Bron: NRC Handelsblad

Lees ook: Vandaag in de geschiedenis: Willem van Oranje vermoord

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s