Venlo ouder dan Nijmegen

Romeins Venlo is ouder dan het Romeinse Nijmegen. Dat blijkt volgens de gemeente Venlo uit jarenlang archeologisch onderzoek aan de Maasboulevard in het Limburgse Maasstadje.

De resultaten daarvan zijn vrijdagmiddag in Venlo gepresenteerd in een omvangrijk rapport.

 

 

Het gaat om het grootste archeologische onderzoek ooit uitgevoerd in de stad. Voor de archeologen staat het vast dat de Romeinen eerder in Venlo rondliepen dan in Nijmegen.

”De oudste munten in Nijmegen dateren uit 19 voor Christus”, aldus de Venlose stadsarcheoloog Maarten Dolmans. ”In Venlo zijn naast een munt uit dat jaar ook oudere Keltische munten gevonden, waarvan bekend is dat ze gebruikt werden als betaalmiddel voor de soldaten.”

Aardewerk

Het oudste Romeinse aardewerk in Venlo komt overeen met het oudste aardewerk in Nijmegen. Beide steden stammen daarom ongeveer uit dezelfde tijd. Toch denkt Venlo ouder te zijn, al was het maar omdat de Romeinen uit het zuiden, en dus eerst in Venlo kwamen, aldus Dolmans.

Toen de Romeinen in het huidige Venlo kwamen, bouwden ze daar waarschijnlijk een kleine militaire versterking.

Snel daarna wordt deze strategische locatie aan de Maas een handelscentrum, blijkens de grote hoeveelheden transport- en voorraadpotten, aldus de archeologen.

Via strategische rivieren als Maas en Rijn werden bewoners en soldaten langs de rijksgrens bevoorraad in steden als Nijmegen, Xanten, Maastricht en Tongeren.

bron: NU.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s