Koloniale stadsgezichten uit de 17de eeuw door Johannes Vingboons

Johannes Vingboons (1616-1670) was een cartograaf en aquarellist. Samen met zijn broer Philips en Justus had hij een uitgeverij en drukkerij in Amsterdam. Vingboons maakte stadsgezichten, plattegronden, kustprofielen en zeekaarten en bracht deze in eigen beheer uit. Hij baseerde zich op aanwijzingen en situatieschetsen die schippers, stuurlui en kooplieden meenamen van hun reizen in opdracht van de VOC en WIC.

 Ons Verleden Hedentendage dook in de collectie van het Nationaal Archief en vond een paar prachtige aquarellen. Ze geven een beeld van hoe omvangrijk het koloniale bezit tijdens de Gouden Eeuw is geweest.

 

Nederlanders in de Oost

 

Links. Ambon-stad op het Molukse eiland Ambon. In 1609 namen de Nederlanders het bewind op het eiland over van de Portugezen en bleven hier tot de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945.

Rechts. In 1620 bouwde de VOC een factorij in Surat (India). Het werd een handelspost in katoen. De stad viel in 1795 naar aanleiding van de Brieven van Kew in Britse handen.

 Links. In 1728 opende de VOC een factorij in Kanton, China (thans Guangzhou). Kanton was de enige plaats waar buitenlanders handel mochten drijven met China.

Rechts. De Nederlanders namen in 1638 onder leiding van Willem Jacobsz. Coster het fort Batticaloa in. Het fort is gelegen op het eiland Sri Lanka.

Nederlanders in Afrika

 

Links. Gezicht op de Tafelbaai. Jan van Riebeeck liet hier in 1652 een kasteel bouwen, genaamd Kaap de Goede Hoop. De Kaapkolonie was op de route naar Nederlands-Indië een verversingspost voor schepen van de VOC.

Rechts. Gezicht op Fort Elmina en Fort Nassau aan de Afrikaanse Goudkust (het huidige Ghana). Fort Elmina werd in 1637 door Johan Maurits van Nassau-Dietz veroverd op de Portugezen. Het zou het centrum voor de Nederlandse slavenhandel worden.

Nederlanders in de West

 Links. Op Nieuw-Amsterdam werd begin 1626 door kolonisten een fort gebouwd. De nederzetting groeide en kreeg in 1653 stadsrechten. Bij de Vrede van Breda (1667) werd de kolonie officieel overgedragen aan de Engelsen.

Rechts. “De bay en ’t fort Nieuw Vlissingen op ’t eylandt Tabago.” De kolonie Nieuw Walcheren werd in 1654 gevestigd door 600 Zeeuwen. Zij stichtte de nederzetting Lampsinsburg.

Een expeditieleger onder Hendrick Lonck en generaal Waardenburg wist in 1630 een groot gedeelte van Brazilië te veroveren op de Portugezen. Nederlands-Brazilië strekte zich uit van São Luís tot Salvador. De kolonie ging na bloedige strijd met de Portugezen verloren in 1654.

Links. Gezicht op Serinhaim/Serinhaem, dorp ten zuiden van Recife, Brazilië. Vlakbij Recife stichtte Johan Maurits van Nassau-Siegen de koloniehoofdstad Mauritsstad.

Rechts. João Pessoa is de derde oudste stad van Brazilië en werd door de Portugezen gesticht. Tussen 1634 en 1654 was de stad in het bezit van de Nederlanders. Zij noemde het Frederikstadt, naar stadhouder Frederik Hendrik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s