Massagraf uit Tachtigjarige Oorlog in Alkmaar gevonden

Archeologen zijn tijdens een opgraving in het centrum van Alkmaar gestuit op een massagraf uit 1573. In dat jaar werd de kaasstad door de Spanjaarden belegerd. In het graf zijn de resten van minimaal vijftien mensen gevonden, maar ver-moedelijk gaat het om veel meer slachtoffers van het Spaanse beleg, meldt de gemeente Alkmaar.

De archeologen vermoeden op basis van onderzoek aan onder meer de tanden dat de skeletten van Alkmaarse slachtoffers van het beleg zijn. Bij enkele skeletten zijn musketkogels en hagel aangetroffen.

Hoeveel mensen in het graf zijn begraven, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Maar er zijn meerdere lagen aangetroffen. De eerste laag bevatte de vijftien skeletten.” Om hoeveel lagen het gaat, is nog onbekend. De skeletten stammen waarschijnlijk uit dezelfde tijd, omdat het om één graf gaat.

Op het terrein van de huidige Paardenmarkt bevond zich vroeger een begraafplaats van een klooster. Het klooster bevond zich pal achter de stadsmuur aan de noordkant van Alkmaar. De muur had precies daar een zwakke plek. De Spanjaarden voerden daarom juist hier grootschalige aanvallen uit, meldt de gemeente.

Tijdens de opgraving aan de Paardenmarkt werd al eerder een slachtoffer van het Spaans beleg uit 1573 gevonden. Bij dit skelet zat nog een musketkogel in het hoofd.

Alkmaar werd in 1573 van 21 augustus tot 8 oktober tijdens de Tachtigjarige Oorlog belegerd door de Spanjaarden. De Spanjaarden moesten opgeven toen Willem van Oranje opdracht gaf de dijken rond Alkmaar door te steken.

Op de Paardenmarkt vinden momenteel opgravingen plaats wegens bouwplannen in het gebied. De opgraving op het plein duurt tot eind volgende maand. Vorige week maakte de gemeente nog bekend dat tijdens de opgraving ook een historische weg is gevonden, die mogelijk ruim vierhonderd jaar oud is.

Bron: Trouw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s