De mens heeft 800.000 jaar eerder zitten snijden

Met de vondst van twee fossiele botten met snijsporen in Ethiopië is het werktuiggebruik (en het vlees eten) door de mens ineens 800.000 jaar ouder, van 2,6 miljoen jaar naar 3,39 miljoen jaar.

De scherpe snijstenen zelf zijn niet gevonden, maar de snijsporen op het dijbeen en de rib van twee verschillende rundachtigen zijn onmiskenbaar, schrijven de betrokken onderzoekers vandaag in Nature: hier heeft iemand zitten snijden.

Op de kop van het dijbeen is ook hard met een steen geslagen om bij het merg te komen. Zowel het eten van vlees als het nauw verbonden werktuiggebruik (als jachtwapens en vooral slachtmessen) geldt als een belangrijke stap in de menselijke evolutie. En tot vandaag viel het begin van die stap precies aan het begin van het menselijke geslacht Homo, waartoe ook de huidige mens behoort (Homo sapiens). Maar met deze snijsporen ligt het begin ineens diep in de vorige periode van de menselijke evolutie, van de nog veel meer chimpanseeachtige Australopithecus. Of de vroege mensachtige (waarschijnlijk Australopithecus afarensis: ‘Lucy’) de scherpe stenen zelf heeft gemaakt of dat het gaat om gevonden scherpe stenen is niet duidelijk.

Maar afarensis heeft de stenen waarschijnlijk wel minstens 6 kilometer met zich mee gedragen, omdat in het gebied waar de fossielen zijn gevonden in die tijd helemaal geen geschikte stenen waren te vinden. De vondst kan leiden tot een belangrijke opwaardering van de prestaties van Australopithecus afarensis, die leefde van 3,7 tot 2,9 miljoen jaar geleden.

Foto – De twee parallele sneden linksboven (bovenste bot) vormen volgens onderzoekers een sterke aanwijzing voor het bestaan en gebruik van snijwerktuigen, zo’n 3,4 miljoen jaar geleden.  Foto AP

Bron: NRC Handelsblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s