Graf in Alkmaar uit IJzertijd

Het prehistorisch graf dat archeologen begin augustus op een plein in het centrum van Alkmaar hadden gevonden, stamt definitief uit de IJzertijd. Dit heeft de gemeente Alkmaar vandaag bekendgemaakt.

Het blijkt afkomstig uit de periode tussen 50 jaar voor en 90 jaar na Christus en is hiermee het oudste graf dat ooit in Alkmaar is gevonden.

Stuifzand

 

Het graf kwam tevoorschijn onder een laag stuifzand. In dit zand was direct het silhouet te zien van een gehurkt persoon.

In het silhouet waren alleen nog enkele tanden aanwezig. Omdat de gehurkte houding karakteristiek was voor begrafenissen uit de IJzertijd, werd meteen vermoed dat het graf uit die periode stamt.

 

Monnikenklooster

 

Archeologen troffen afgelopen zomer tijdens opgravingen op hetzelfde plein ook een massagraf aan uit 1573 en de begraafplaats van een eeuwenoud monnikenklooster met tussen de 150 en driehonderd graven. Bovendien werden resten van historische bestrating aangetroffen en een skelet met een musketkogel in de schedel.

De gemeente liet het archeologisch onderzoek uitvoeren, omdat het plein wegens een ingrijpende reconstructie op de schop gaat.

Bron: NU.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s