Romeinse dobbelsteen gevonden in Friesland

Het IJstijdenmuseum in het Friese plaatsje Buitenpost heeft zaterdag een naar eigen zeggen zeer unieke vondst gedaan. Tijdens de jaarlijkse taxatiedag is een gebakken Romeinse dobbelsteen uit de derde eeuw na Christus ontdekt.

 

Een woordvoerder van het museum heeft zaterdag een bericht op de site van Omrop Fryslân bevestigd.

Volgens de conservator van het IJstijdenmuseum is in Nederland slechts twee keer eerder een soortgelijke dobbelsteen gevonden. Waar de Romeinen precies om dobbelden, is hem niet bekend.

De Romeinse dobbelsteen werd meegebracht door een inwoner van Kollumerzwaag, die het artefact vorige jaar vond in een veld tijdens het zoeken van kievietseieren. De vinder heeft de unieke ontdekking geschonken aan het IJstijdenmuseum.

voorbeelden van Romeinse dobbelstenen

Bezoekers

De taxatiedag trok ruim 150 bezoekers. De conservator kreeg onder meer enkele munten, een aantal loden stempels en twee vroegmiddeleeuwse kannen onder ogen. De meeste objecten worden binnenkort tentoongesteld in het museum.

Het Friese IJstijdenmuseum werd in 2000 opgericht, mede op initiatief van toenmalig commissaris van de koningin Ed Nijpels.

De expositieruimte in Buitenpost herbergt een grote collectie artefacten die in het noorden zijn gevonden, waaronder veel fossielen. De instelling wordt gerund door vrijwilligers en trekt jaarlijks 18.000 bezoekers.

bron: NU.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s