Prins van Oranje vogelvrij

Fokke & Sukke laten hun licht schijnen op de moord op Willem van Oranje.

 Op 15 maart 1580 verklaarde koning Filips II zijn aartsvijand Willem van Oranje vogelvrij. Een vogelvrije kon door iedereen op staande voet worden vermoord. Hij was immers buiten de wet gesteld. Om de bereidwilligheid van potentiële moordenaars te stimuleren belooft Filips II geld (25.000 Spaanse escudo’s), een adellijke titel, en vrijstelling voor vervolging en wordt absolutie door de paus toegezegd. Met de vogelvrijverklaring maakte de Spaanse de weg voor moordaanslagen vrij. Pas toen landvoogd Alexander Farnese, hertog van Parma, na enige aarzeling de ban ondertekende op 15 juni 1580 kreeg het document rechtskracht in de Nederlanden.

Ongeveer twee jaar na de verklaring, op 18 maart 1582, vuurt Jean Jaureguy in Antwerpen een kogel af op het hoofd van de Prins. De eerste poging mislukte. De kogel raakte de Prins in zijn nek onder het rechter oor en verliet het lichaam weer via zijn linker kaakbeen. Willem herstelde van het incident. Met Jaureguy liep het minder goed af. Hij werd door de hellebaardiers gedood. Hoewel de Prins de aanslag overleefde, leefde hij in de voortdurende wetenschap dat het hier niet bij zal blijven. Anderen zullen de beloofde prijs te bemachtigen.

Een tweede poging op 10 juli 1584 is fataal voor de Vader des Vaderlands. Op deze dag werd hij na het diner in het Prinsenhof te Delft vermoord door de Fransman Balthasar Gerards. Zijn laatste woorden zouden volgens de overlevering zijn geweest: 

“Mon Dieu, mon Dieu, ayez pitié de moi et de ce pauvre peuple” (vert. “Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk”)

Gerards werd opgepakt na een achtervolging en tot de zwaarste lijfstraf veroordeeld. Filips II hield woord en beloonde zijn familie voor de geslaagde moordaanslag.

“Zijn rechterhand waarmee hij het moorddadige feit gepleegd heeft, zal met een gloeiende tang afgeknepen worden; vervolgens zal men met gloeiende tangen op verscheidene plaatsen op zijn lichaam het vlees afknijpen tot op het bot. Vervolgens vierendele men hem levend waarna het hart uit zijn borstkas gesneden en hem in het gezicht geworpen zal worden. Tenslotte zal men zijn hoofd afhakken waarna zijn vier uiteengetrokken delen op de Haagpoort, Oostpoort, Ketelpoort en de Waterslootsepoort tentoongesteld dienen te worden. Zijn hoofd moet op een staak gespietst en vervolgens bij het voormalige huis van de prins geplaatst worden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s