Laatste Avondmaal

Vandaag is het Witte Donderdag, het begin van Triduum sacrum. Volgens de christelijke leer is dit de avond waarop het Laatste Avondmaal plaatsvond. Jezus kwam samen met Zijn discipelen. Hij vertelde hen hoe ze hem konde herdenken met brood en wijn.

Toen ze verder aten nam Jezus een brood, sprak het zegengebed uit, brak het brood en gaf de leerlingen ervan met de woorden: ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’ En hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de beker met de woorden: ‘Drink allen hieruit, dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden. (Matteüs 26, 26-28)

 Maar volgens professor Colin Humphreys van de Universiteit van Cambridge vond het Laatste Avondmaal niet op donderdag, maar een dag eerder op woensdag plaats.

Humphreys komt tot deze conclusie op basis van onderzoek van bijbelse, historische en astronomische bronnen. Jezus en de evangelisten Mattheüs, Marcus en Lucas gebruikte waarschijnlijk een andere kalender dan Johannes. De eerste vier gebruikte volgens de Britse wetenschapper de antieke Joodse kalender, terwijl Johannes uitging van de de moderne maankalender, die toen al op grote schaal werd gebruikt.

In juni verschijnt zijn boek The Mystery Of The Last Supper waarin Humphreys de gang van zaken beschrijft volgens het Evangelie van Johannes. Volgens Johannes had het Laatste Avondmaal plaats na het begin van Pesach, terwijl bij Jezus, Mattheüs, Marcus en Lucas de gebeurtenissen gelijktijdig plaatsvonden. De wetenschapper stelt dat Jezus en zijn discipelen brood en wijn deelden op woensdag 1 april in het jaar 33 na de geboorte van Jezus Christus. Jezus zou zijn gekruisigd op vrijdag 3 april. De dag die tegenwoordig bekend staat als Goede Vrijdag.

Humphreys werkt al sinds 1983 aan het onderzoek.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s