Kindermoord aan orde van dag in Romeinse rijk

Het vermoorden van ongewenste baby’s werd in de Romeinse tijd waarschijnlijk getolereerd. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld. Een uitgebreide analyse van opgegraven resten van baby’s uit de Romeinse tijd wijst er op dat kindermoord aan de orde van de dag was in het Romeinse rijk. Het doden van pasgeboren baby’s, oftewel infanticide, was de enige manier om het aantal geboortes te beperken.

 

Dat meldt Discovery News naar aanleiding van een studie van het Ancient Monuments Laboratory of English Heritage.

Bordeel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de overblijf-selen van 97 baby’s te bestuderen, die in 1921 zijn gevonden bij een opgraving van een Romeinse villa in het plaatsje Hambleden in Engeland. Vermoedelijk deed het huis dienst als bordeel.

De doodsoorzaak van de opgegraven baby’s bleek niet meer te achterhalen. Maar de wetenschappers gebruikten een indirecte methode om infanticide toch te kunnen aantonen.

Verstikking

Uit een analyse van de botten bleek dat alle baby’s ongeveer rond dezelfde leeftijd zijn gestorven. Dit suggereert dat de kinderen systematisch om het leven zijn gebracht en niet door een natuurlijke doodsoorzaak zijn gestorven. De wetenschappers vermoeden dat de baby’s zijn gestorven door verstikking.

De onderzoekers zetten de vondsten in Hambleden ook af tegen andere opgravingen uit de Romeinse tijd en vonden enkele ver-gelijkbare gevallen.

Zo zijn bij een opgraving van een Romeinse villa in Ashkelon (Israël) ook veel resten ontdekt van baby’s die allemaal rond dezelfde leeftijd zijn gestorven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science.

Meer kindermoorden

 “Ik denk dat infanticide getolereerd werd in het Romeinse rijk”, aldus hoofdonderzoeker Simon Mays. “Al is het moeilijk te zeggen of kinder-moorden ook echt openlijk werden geaccepteerd door de maatschap-pij.”

De Romeinen zijn overigens niet het enige volk uit de geschiedenis dat infanticide pleegde. Volgens de Britse wetenschappers zouden sommige onderzoeken er op wijzen dat kindermoorden in bepaalde gevallen werden getolereerd door 80 procent van alle oude volken.

bron: NU.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s