Neanderthalers stierven eerder uit dan gedacht

Neanderthalers stierven mogelijk 10.000 jaar eerder uit dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers.

Een nieuwe koolstofdateringsmethode wijst uit dat botten van een Neanderthalerkind waarvan de ouderdom eerder op 29.000 jaar was geschat, in werkelijkheid zeker 39.000 jaar oud zijn. De bevinding suggereert dat moderne mensen en Neanderthalers nooit samen hebben geleefd in Europa.

De nieuwe techniek voor koolstofdatering is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.

Ontmoeting

Met de methode kunnen vervuilde elementen in fossielen worden verwijderd, zodat daarna een betere datering mogelijk is. De onderzochte botten van het Neanderthalerkind zijn gevonden in de Kaukasus en werden tot nu toe beschouwd als de jongste fossielen van Neanderthalers.

Hoofdonderzoeker Thomas Higham beweert dat dat er geen andere Europese fossielen van Neanderthalers bekend zijn die jonger zijn dan 39.000 jaar. Daardoor is er volgens hem geen bewijs meer dat moderne mensen en Neanderthalers elkaar hebben ontmoet in Europa.

Kruising

De resultaten van zijn studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat er ooit een kruising heeft plaatsgevonden tussen moderne mensen en Neanderthalers. Ongeveer 2,5 procent van ons DNA is namelijk afkomstig uit genen van Neanderthalers.

Higham gelooft dat de kruising niet 40.000 jaar geleden in Europa heeft plaatsgevonden zoals tot nu toe werd aangeomen, maar ruim 100.000 jaar geleden in het huidige Azië.

bron: NU.nl

Advertenties

One thought on “Neanderthalers stierven eerder uit dan gedacht

  1. Goedendag!

    zou ik contactgegevens kunnen krijgen van degene die het plaatje van de evolutie van de mens heeft geplaatst? Nadere uitleg volgt!

    groetjes cynthia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s