Van molensteenkraag tot beenwarmer

Vanaf vandaag tot 17 juli staat Amsterdam in het teken van mode. Op het terrein van de Westergasfabriek vindt de Amsterdam International Fashion Week plaats. Designers uit binnen- en buitenland laten hun creaties zien tijdens catwalkshows. Het evenement wordt sinds 2004 twee keer per jaar georganiseerd.

Ons Verleden Hedentendage zocht naar modetrends uit het verleden. Een overzicht van enkele kledingstukken uit de geschiedenis van de mode.

 

Molensteenkraag

Willem van Oranje met molensteenkraag

De molensteenkraag, ook wel molenkraag, plooikraag of lubbenkraag genoemd, raakte in Nederland tijdens de zestiende eeuw in de mode vanuit Spanje. Aan het Spaanse hof werden deze kragen al gedragen. Deze modetrend duurde tot ongeveer 1630.

Het maken van een kraag was een ingewikkeld proces. De kraag werd van een gelooid fijn linnen batist gemaakt. De stof moest gewassen en gesteven worden, waarna de stof gerimpeld werd of met plooien aan een boord vastgezet. Met rondzetijzers of pijperijzers werd de stof vervolgens in vorm gebracht. In de beginperiode waren molensteenkragen klein, stijf en regelmatig geplooid. Naarmate de tijd verstreek werden de kragen groter, rommeliger en vaker versierd met bijvoorbeeld kant. Omdat de kragen zo groot werden, moesten ze worden ondersteund met een portefraes, een metalen draadwerkje omwonden met zilver- of gouddraad.

De molensteenkraag was zowel populair bij mannen en vrouwen. Om te voorkomen dat het haar verstrikt zou raken in de kraag droegen vrouwen het haar omhoog en mannen hadden kort haar.

Pofbroek

Filips II met pofbroek en oudere variant plooikraag

De pofbroek is een wijd vallende broek waarvan de broekspijpen nauw om de benen sluiten. Er zijn twee typen: de knickerbocker (broekspijpen vallen tot net onder de knie) en de plusfour (broekspijpen vallen tot 4 duimen (10 cm) onder de knie). Ook andere lengtes komen voor van heel kort tot op de enkels. De pofbroek werd voornamelijk door mannen gedragen.

De pofbroek ontstond in Spanje tijdens de tweede helft van de zestiende eeuw. De broek bevatte een overdaad aan kostbare stoffen. De stof werd in verticale stroken genaaid. De pofbroek bleef tot het eind van de zeventiende eeuw populair. De lengte van de broek varieerde in de loop der tijd. De plusfour werd tot begin jaren ’40 van de twintigste eeuw nog gedragen als sportkleding.

 

Mof

De mof is een koker van bont met aan beide kanten een opening waar de drager de beide handen in kan schuiven. De naam is afgeleid van het Latijnse muffula, dat bonten handschoen betekent.

Het kledingstuk kwam in de zestiende eeuw op als modetrend. In eerste instantie voor vrouwen, maar in de zeven- en achttiende eeuw werd de mof ook populair onder mannen. Daarna wat het ‘uit’ om met een mof te lopen, totdat het opnieuw werd geïntroduceerd aan het begin van de twintigste eeuw als damesaccessoire.

Crinoline

Vanaf de jaren ’40 van de negentiende eeuw werd crinoline populair in de damesmode. Een crinoline is een kooiconstructie van soepele stalen hoepels die onder de rok werd gedragen. De kleding kreeg hierdoor een wijdere klokvorm dat als zeer vrouwelijk werd beschouwd. Door de crinoline konden rokken enorme proporties aannemen. Groter was modieuzer, dus forse hoeveelheden stof versierd met linten, strikken, stroken en bloemen .

Spijkerbroek

Hoewel Levi Strauss, Jacob Davis en Calvin Rogers al op 20 mei 1873 een patent kregen op de spijkerbroek, duurde het tot 1959 voordat in Europa de spijkerbroek op de markt kwamen om er vervolgens nooit meer te verdwijnen. De introductie van de jeans in Europa vond plaats aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten droegen een aangepast model van de taille overall van denim.

Beenwarmer

In de jaren ’80 van de twintigste eeuw werden beenwarmers in de Verenigde Staten uitgevonden voor ballerina’s, dansers en sporters. Beenwarmers zijn een bijzondere soort kousen met als doel de benen warm te houden om blessures te voorkomen. Maar door films als Flashdance en Fame werden beenwamers een modeaccessoire, uitgroeiend tot een modetrend van de jaren ’80.

Plaats een reactie