Middeleeuwse harnassen getest op loopband

Britse wetenschappers hebben met behulp van een loopband voor het eerst de invloed van middeleeuwse harnassen op de bewegingen van soldaten getest.

Soldaten die in de vijftiende eeuw in harnas het slagveld betraden, verbruikten door het gewicht van de pakken twee keer zo veel energie als lichter geklede strijders. Ook konden ze door de zware kleding minder goed ademhalen. Dat meldt BBC News naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Leeds.

 

 

Loopband

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door mensen in middeleeuwse harnassen op een loopband te laten lopen en hun ademhaling en productie van koolstofdioxide te meten. Ook werden de bewegingen van de ledematen van de proefpersonen gefilmd en geanalyseerd om hun bewegingsvrijheid in kaart te brengen.

De uitkomsten suggereren dat middeleeuwse soldaten die harnassen droegen bij veldslagen in het nadeel waren ten opzichte van hun tegenstanders.

Azincourt

Ook uit de geschiedenis blijkt dat harnassen lang niet altijd nuttig waren in gevechten. Als voorbeeld noemen de wetenschappers de slag bij Azincourt, waarbij Engelse soldaten zonder harnas in een modderig veld triomfeerden over de veel grotere Franse Cavalerie. De leden van dit leger vochten bijna allemaal in harnas.

Hoofdonderzoeker Graham Askew vermoedt dat de harnassen van de Fransen direct invloed hadden op de uitkomst van de confrontatie.

Bewegingsvrijheid

De soldaten raakten tijdens de strijd in de modder waarschijnlijk sneller uitgeput door de zware kleding. “Je hebt het over gepantserde pakken die 30 tot 50 kilo wegen. Onze belangrijkste bevinding is dat de soldaten extreem veel energie verbruikten door zich te bewegen in deze pakken”, aldus Askew.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society.

bron: NU.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s