Bijzondere gebouwen: Kubuswoningen

In de jaren zeventig en tachtig werden in Helmond en Rotterdam zogeheten kubus- of paalwoningen gebouwd. Architect Piet Blom (foto) ontwierp deze woningen en liet zich daarbij inspireren door het werk van Le Corbusier. Door huizen te bouwen op kolommen bleef de ruimte daaronder openbaar en kon voor velerlei andere doeleinden worden benut, zoals winkels, pleinen, etc.

 

 

 

De kubuswoning bestaat uit drie woonlagen. In de onderste laag bevinden zich de keuken en woonkamer. Blom noemt dit het straathuis. Het hemelhuis, de tweede woonlaag, biedt ruimte aan studeer- en slaapkamers. De bovenste laag, de loofhut, is een driezijdige piramide. Hier is plaats voor een serre, balkon of bescheiden tuintje. De woning is gebouwd op een zeshoekige kolom met entree en trappenhuis. De dragende kolommen en muren zijn uitgevoerd in gegoten beton. De kubus zelf bestaat uit een houten skelet.

Helmond

In het voorjaar van 1974 ging de eerste spa de grond voor de eerste drie kubuswoningen aan de Europaweg. Het Helmonds Dagblad berichtte over een twintigtal geïnteresseerden voor deze drie woningen. In een vervolgproject werden nog eens 18 woningen gebouwd rondom het Cultureel Centrum ’t Speelhuis, waarmee het één geheel vormt. ’t Speelhuis is uit 37 kubussen opgebouwd en bestaat uit drie zalen. Op 28 oktober 1977 vond de officiële opening van het theater plaats.

 

 

 

 

 

 

Rotterdam

Eind jaren zeventig werden ook in Rotterdam plannen gepresenteerd voor de bouw van kubuswoningen. Nabij de Oude Haven bouwden men tussen 1982 en 1984 maar liefst 38 woningen. Het complex, het Blaakse Bos, bestaat verder uit de woontoren Het Potlood en een woonflat. In een van de woningen is de Kijk-kubus gehuisvest; een museum over het leven in en inrichten van een kubuswoning.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s