Het Dubbelhuwelijk van Kamerijk

Aan het eind van de 14de eeuw versterkten Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, en Albrecht van Beieren, graaf van Holland, Henegouwen en Zeeland en hertog van Beieren-Straubing, hun onderlinge familiebanden. De zoon van de een zou met de dochter van de ander trouwen en vice versa. De stellen trouwden op 12 april1385 inKamerijk; het tegenwoordige Cambrai in Frankrijk. Deze gebeurtenis ging de geschiedenisboeken in als het Dubbelhuwelijk van Kamerijk.

.

.

.

.

Op deze dag huwde de 20-jarige Willem van Oostervant, de latere Willem VI van Holland met de 10-jarige Margaretha van Bourgondië. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren, Jacoba van Beieren. Haar politiek leidde tot een nieuwe episode in de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het andere huwelijk was tussen de 13-jarige Jan zonder Vrees en 22-jarige Margaretha van Beieren-Straubing. Samen kregen zij zeven kinderen; zes dochters en één zoon. Hun zoon, Filips de Goede, kreeg op voornamelijk vreedzame wijze – door huwelijk, aankoop en erving – een groot deel van de Nederlanden in handen.

Het Dubbelhuwelijk was een belangrijke evenement voor de Europese adel. Het huwelijk bezegelde de band tussen het Huis van Bourgondië en het Huis Wittelsbach. Onder 20.000 gasten was onder meer Koning Karel VI van Frankrijk één van de genodigden. De festiviteiten duurden acht dagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s