Democratie volgens de toekomstige koning Willem I

Democratie tegenwoordigd een ingeburgerd begrip. Aan het eind van achttiende eeuw is dat nog niet zo. Nederland wordt bestuurd door de stadhouder en Staten-Generaal, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende gewesten. Van verkiezingen is geen sprake. Op 17-jarige leeftijd schreef prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, over regeren en de gevaren van democratie.

Lees hier zijn visie, die hij op 18 april 1788 aan het papier toevertrouwde.

.

.

Het beste dat een jong vorst kan doen om zich te kunnen strelen met de gedachte dat hij in staat zal zijn tot het voeren van een voorspoedig bewind, mocht hij daartoe worden geroepen, is zich de behoorlijke kundigheid eigen te maken van alles wat tot het vervullen van zijn plicht behoort.

Alles wat hem daarvan afhoudt moet hij zorgvuldig afkappen: ijdele vermaken, voordelen, vleierij. Hij moet de constitutie van het land en de geaardheid van het volk goed leren kennen. Hij moet zich alle vorstelijke deugden eigen maken, te weten: godsvrucht, rechtvaardigheid en billijkheid, dapperheid, geheimhouding, voorzichtigheid, goedheid en weldadigheid. Dat laatste zonder verkwisting, een zeer gevaarlijke ondeugd.

De nadelen van de democratie of volksregering zijn dat daarbij de toestemming van een groot aantal mensen nodig is. Dat maakt het zeer moeilijk om a. geheimhouding te garanderen en b. tot verstandige besluiten te komen. Een volksregering biedt een al te grote vrijheid, die zeer dikwijls in een harde slavernij verandert omat er meestal iemand opstaat die zich meester maakt van de gedachten van het volk, en zich door zijn invloed over dat volk vervolgens tot tiran ontwikkelt. In een volksregering zijn er altijd enkele demagogen die zo veel invloed op het volk hebben, dat dit alles doet wat zij goed vinden en dus zijn die demagogen (…) tirannen. Zo worden volksregeringen algauw de ergste aristocratische tirannieën. 

bron: Hermans, D. & D. Hooghiemstra (2008). Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren. Ooggetuigen van de koningen van Nederland, 1813-1890. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker, blz. 32.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s