The Beatles in Nederland

Op 5 juni 1964 arriveerde de Britse popsensatie The Beatles voor een tweedaags bezoek aan ons land. Zij werden welkom geheten door meisjes in Volendammer klederdracht en duizenden fans. Onder het oog van fotografen en cameramannen hadden zij een druk programma.

 Ons Verleden Hedentendage blikt terug op dit bezoek. Een verslag van twee dagen Beatlesmania in de polder.

 

5 juni 1964

Paul McCartney, John Lennon, George Harrison and Jimmie Nicol kwamen aan op Schiphol. Nicol verving Ringo Starr die twee dagen eerder door oververmoeidheid tijdens een repetitie was ingestort. Drieduizend fans waren aanwezig om hun idolen welkom te heten. Meisjes in Volendammer klederdracht zorgden voor een sierlijke omlijsting van deze aankomst.

Na een persconferentie reisden The Beatles door naar Hillegom. In de Treslong werden voor de VARA televisieopnamen gemaakt. Berend Boudewijn verzorgde de presentatie en zat met de jongens aan de bar. Tussen de fans, die vragen mochten stellen, zat Herman Stok. The Beatles speelden She Loves You, Twist and Shout, Roll Over Beethoven, Long Tall Sally, en Can’t Buy Me Love. De uitzending was op 8 juni.

6 juni 1964

De popgroep verbleef in het Doelen Hotel in Amsterdam. Om half twaalf maakten The Beatles een rondvaart door de grachten. Aan boord maakte de KRO een radiorapportage van het bezoek. Langs de grachten en op de bruggen stonden de fans rijen dik. Enkele duizenden riepen de Britse artisten toe. Enkelen sprongen in het water, maar werd door de politie er gelijk weer uitgehaald.

Na de rondvaart gingen zij naar Blokker. In de Veilinghal gaven The Beatles twee concerten. Omdat het zo druk was in Amsterdam kwam de groep twee uur te laat aan. Het middagconcert werd op het laatste moment georganiseerd door Radio Veronica. De zaal zat halfvol. Het avondconcert daarentegen was volledig uitverkocht. 7500 fans waren daarbij aanwezig. In het voorprogramma stonden  The Torero’s, The Hot Jumpers, The Fancy Five, Jack & Bill, The Candy Kids, John Russel & His Clan, Wanda, Karin Kent, Het Dominique Kwintet en Ciska Peters.

8 juni 1964

De dag van uitzending. De eerder gemaakte opname van het interview met en optreden van The Beatles werd uitgezonden door de VARA. Tien dagen later werd het programma herhaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s