Floris V vermoord

In 1296 komt Floris V, graaf van Holland, in conflict met zijn bondgenoot de Engelse koning Eduard I over de wolhandel. De graaf zegt het bondgenootschap op en sluit een nieuwe met Franse koning. Dit duidelijk tegen de zin van Eduard. De Engelse koning zoekt contact met ontevreden edelen en verzoekt hen de graaf gevangen te nemen.  Over beloften of beloningen van de koning aan de edelen is weinig bekend, maar zij geven in ieder geval gehoor zijn verzoek. Als Floris V er op uit trek voor de valkenjacht wordt hij door Gijsbrecht van Amstel, Herman VI van Woerden, Willem van Zaanden en Gerard van Velsen gevangengenomen.

Het nieuws dat hun geliefde graaf gevangen is genomen verspreidt zich onder het volk. Floris V is zo populair dat er plannen worden beraamt om hem te bevrijden. Op 27 juni 1296 grijpen een groep Gooilanders uit Naarden hun kans. De edelen verlaten op deze dag samen met Floris het Muiderslot om hem naar een andere locatie te brengen. Van Velsen rijdt met enkele schildknapen vooruit om te zien of de kust veilig is. Als hij ziet dat de Gooilanders op weg zijn naar het slot, rijdt hij terug. Vervolgens trekt Van Velsen zijn zwaard met als doel de graaf te vermoorden. Floris is weerloos tegen het geweld; zijn handen en voeten zijn vastgebonden, zijn vingers gekloofd of gespleten, en in zijn mond is een handschoen gepropt. Bij de eerste zwaardslag verliest hij zijn beide handen en valt van het paard. Van Velsen stijgt af en begint op Floris in te steken. De andere gevangennemers volgen. In totaal brengen zij hem 22 steekwonden toe, waaraan hij kort daarna overlijdt in het buitenverblijf Florisberg te Muiderberg.

De ontvoeders hebben inmiddels de benen genomen. Van Velsen wordt later gepakt, gemarteld en ter dood gebracht. Van Amstel en Van Woerden worden verbannen en hun bezittingen worden verbeurd verklaard. Over het lot van de vierde ontvoerder, Van Zaanden, is verder niets bekend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s