Een middeleeuwse knokpartij in Bossche kroeg

De kroegrel tussen Brabanders en Geldersen in 1397 te 's-Hertogenbosch. Houtgravure van A. Barbere, ca. 1880 (bron: Thuis in Brabant)

In de 14de eeuw waren continue conflicten tussen het hertogdom Brabant en het hertogdom Gelre. Vestingen werden veroverd en weer bevrijd. Veldslagen werden gevoerd. En plunderingen van steden en dorpen vonden plaats. Gedurende de eeuw kenden ook perioden van vriendelijkheid tussen de hertogdommen, maar van echte vrede was geen sprake.

In de zomer 1397 waren de omstandigheden zodanig dat een Gelderse ambtenaar naar ’s-Hertogenbosch kon reizen om aanwezig te zijn tijdens de Bossche kermis. Op 1 juli van dat jaar riep hij na het Sint-Jansfeest in een lokale kroeg de strijdkreet “Gelre, Gelre”. De vlam sloeg in de pan en een ordinaire knokpartij tussen Geldersen en Brabander tot gevolg. Enkele aanwezigen vonden de dood, waaronder een functionaris in dienst van hertogin Johanna van Brabant. De Bossche schepenen veroordeelde de moordenaar ter dood en werd onthoofd. Dit incident leidde tot nieuwe vijandigheden tussen de hertogdommen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s