De kastanjeboom van Anne Frank

Twee jaar geleden, op 22 augustus 2010, blies een stevige wind de kastanjeboom in de tuin van Keizersgracht 188 om. Op zich geen bijzondere gebeurtenis, maar deze boom was geen gewone boom. De 150 jaar oude kastanjeboom is door Anne Frank beschreven in haar dagboek toen zij met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis. De boom stond bekend als de Anne Frankboom. Lees hier de dagboekfragmenten over de kastanjeboom.

.

.

.

Anne schreef drie keer over de kastanjeboom in haar dagboek. De eerste keer was op 23 februari 1944:

“Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken. (…) Zolang dit bestaat, dacht ik, en ik het mag beleven, deze zonneschijn, die hemel waar geen wolk aan is, zo lang kan ik niet treurig zijn.”

Ook de tweede vermelding houdt verband met de opbloeiende liefde tussen haar en Peter van Pels. Peter dook met zijn ouders ook onder in het Achterhuis. Naast de familie Frank en de familie Van Pels zat ook Joodse tandarts Fritz Pfeffer op dit adres ondergedoken. Op dinsdag 18 april 1944 schreef Anne in het dagboek:

“Gisteren zijn Peter en ik dan eindelijk aan ons gesprek toegekomen dat minstens al tien dagen uitgesteld was. Ik heb hem alles over de meisjes uitgelegd en niet geschroomd de meest intieme dingen te bespreken. Ik vond het wel enigszins grappig dat hij dacht, dat ze de ingang bij vrouwen op plaatjes gewoon weg lieten. Hij kon zich dus niet voorstellen dat dat werkelijk tussen de benen zat. De avond eindigde met een wederzijdse zoen, zo’n beetje naast de mond. Het is werkelijk een fijn gevoel! (…)
Wij hebben na ons kwakkel wintertje weer een prachtig voorjaar. April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes.”

De laatste keer dat Anne over de boom schreef, was op zaterdag 13 mei 1944:

“Gisteren was vader jarig, vader en moeder waren 19 jaar getrouwd, het was geen werkster dag en de zon scheen, zoals ze in 1944 nog niet geschenen had. Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.”

Op 4 augustus 1944 werden de bewoners van het Achterhuis gearresteerd door Nederlandse leden van de Sicherheitsdienst (SD). Ze waren verraden, maar door wie is nooit duidelijk geworden. Anne verbleef naar haar arrestatie onder meer in kamp Westerbork, vernietigingskamp Auschwitz II – Birkenau, en concentratiekamp Bergen-Belsen. Hier overleed zij, vermoedelijk aan vlektyfus, in maart 1945. De Duitsers hielden op dat moment geen gedegen administratie meer bij waardoor de exacte datum onbekend zal blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s