Staten-Generaal erkent onafhankelijke Verenigde Staten

In de tweede helft van de 18de eeuw groeiden de spanningen tussen Groot-Brittannië en de Amerikaanse kolonies. Op 4 juli 1776, riepen de Amerikanen met de Declaration of Independence hun onafhankelijkheid uit. Het duurde nog ruim zes jaar voordat de Republiek de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten zou erkennen. Met het ondertekenen van dit handels- en vredesverdrag op 8 oktober 1782 door de Staten-Generaal kwam deze erkenning.   

Een handels- en vredesverdrag dat in 1782 tussen de Republiek en de Verenigde Staten afgesloten. (bron: Nationaal Archief)

John Adams, de latere president, was in de zomer van 1780 naar Amsterdam gekomen om in de Republiek politieke en financiële steun voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd te vinden. In het begin kreeg hij weinig voet aan de grond. Dat lag niet alleen aan de terughoudend van de stadhouder, die Engeland als bondgenoot niet tegen zich in harnas wilde jagen. Adams was geen ervaren diplomaat en slecht geïnformeerd over het staatsbestel van de Republiek. Aan zijn baas, de minister van Buitenlandse Zaken John Jay, schreef Adams:

“De beraadslagingen van dit volk zijn de meest ondoorgrondelijke die ik ooit heb meegemaakt”. 

De Republiek zou veel profijt hebben van een Amerikaanse onafhankelijkheid. Met de Declaration of Indepenence werd ook het handelsmonopolie met Engeland opgeheven. Toen bleek dat het tij keerde ten gunste van de opstandelingen, veranderde ook de houding van de Nederlanders. Zeker nadat Frankrijk diplomatieke banden was aangegaan met de Verenigde Staten. Op 19 april 1782 werd Adams officieel geaccrediteerd als gezant van de VS. Het huis dat Adams in Amsterdam had gekocht voor zijn verblijf (Keizersgracht 529) werd de eerste officiële ambassade van de VS ter wereld.

Op 8 oktober 1782 werd een handels- en vredesverdrag getekend. Adams tekende namens de VS. Ook wist hij een lening van vijf miljoen gulden af te sluiten bij Nederlandse kooplieden en bankiers. Het is de eerste staatslening die de Verenigde Staten afsloot. Om de lening te organiseren werd een syndicaat gevormd door Van Staphorst, Willink en De la Lande & Fijnje. De lening werd afgesloten tegen een rentepercentage van 6%.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s