De Schagenbrief

Om de veiligheid van de kolonie op het eiland Manhattan te vergroten, besloten de directeuren van de West-Indische Compagnie (WIC) een fort te bouwen. Als locatie werd een plek op het zuidelijke uiteinde van het eiland gekozen.  Als onderdeel van de bouwwerkzaamheden besloot gouverneur Peter Minuit begin 1626 om Manhattan te kopen. In ruil voor de grond kregen de lokale Lepane indianen voor 60 gulden aan handelswaar. De Schagenbrief van 5 november 1626 is de oudste bron die melding maakt van de aankoop.

Pieter Schagen schreef op 5 november 1626 een brief aan de Staten-Generaal. In de brief deed hij verslag van de aankomst van het schip ’t Wapen van Amsterdam, welke een dag eerder uit de kolonie was aangekomen. De brief was voornamelijk een inventaris van de scheepslading bestaande uit dierenvellen, eiken balken en notenhout. Op basis van de verhalen van de bemanning schreef Schagen dat het goed gaat met de eerste kolonisten. Er waren inmiddels kinderen geboren en werden diverse granen,  boontjes en vlas geoogst.

Maar dat alles viel in het niet bij de opmerking dat de Nederlanders het eiland hadden gekocht. Manhattan was volgens de brief 11.000 morgen groot oftewel circa 94 km2.

Brief van Pieter Schagen aan de Staten-Generaal uit 1626, beter bekend als de Schagenbrief. Nationaal Archief, Den Haag

Transcriptie van de Schagenbrief

Recep. 7 November 1626
Hooghe Moghende Heeren

Hier is ghister t’schip t’wapen van Amsterdam aengekomen ende is den 23en septem: uyt Nieu Nederlant gezeylt uyt de Rivier Mauritius. rapporteren dat ons volck daer kloec is en: vreedigh leven hare vrouwen hebben ooc kinderen aldaer gebaert hebben t’eylant Manhattes van de wilde gekocht, voor de waerde van 60 guld: is groot 11000 morgen. hebbende alle koren half mey gezeyt, ende half augusto gemayd. daer van zeyndende munsterkens van zomerkoren, als taruw, Rogge, garst, haver boucweyt, knarizaet, boontjes en: vlas.

Het Cargasoen van tvsz schip is
7246 bevers vellen
178½ otters vellen
675 otters vellen
48 Mincke vellen
36 Catloes-vellen
33 Mincken
34 Ratte vellekens.
Veel eycken balcken. En: Noten-hout.

Hier mede Hooghe Moghende Heeren, zyt den Almogende en genaden bevolen.
In Amsterdam den 5en Novem: Ao 1626.
Uwe Hoo: Moo: Dienstwillighe
P. Schaghen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s