Nederlandse roots in het Witte Huis

Vandaag vinden in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen plaats. De zittende president Barack Obama (Democraten) neemt het op tegen Mitt Romney (Republikeinen). In 1836 kozen de Amerikanen een president met Nederlandse voorouders. Martin van Buren is bovendien tot op heden de enige Amerikaanse president die Nederlands sprak. Ook toen hij in het Witte Huis woonde.

Ons Verleden Hedentendage werpt een blik op het leven en presidentschap van Martin van Buren.

.

Martin van Buren was de 8ste president van de Verenigde Staten (1837-1841). Daarvoor diende hij als vice-president onder Andrew Jackson, minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur in Verenigd Koninkrijk, Gouverneur van New York en namens deze staat senator in Washington D.C.. Voordat Van Buren aan een politieke carrière begon, werkte hij 25 jaar als advocaat en was hij tussen 1814 en 1819 de Officier van Justitie van New York.

Enkele weetjes op een rij

  • Hij was de eerste president die is geboren na het uitroepen van de Amerikaanse onafhankelijkheid (4 juli 1776).
  • Van Buren was de eerste president van niet-Britse afkomst. In 1631 was zijn betovergrootvader Cornelis van Buren vanuit Nederland naar de kolonie Nieuw Nederland geëmigreerd.
  • Zijn moedertaal was niet Engels, maar Nederlands.
  • Van Buren was de derde president, na Thomas Jefferson en Andrew Jackson, die als weduwnaar het ambt aanvaardde. Zijn schoondochter Angelica van Buren vervulde de rol van First Lady tijdens zijn presidentschap.
  • Hij was één van de oprichters van de Democratische Partij.

Privéleven

Van Buren is op 5 december 1782 geboren in Kinderhook (New York). Hij is de zoon van Abraham van Buren (1737-1817) en Maria Hoes van Allen (1747-1817). Zijn vader was boer en café-uitbater. Hij volgde onderwijs aan de openbare school in Kinderhook, waar hij in dezelfde klas zat als zijn latere vrouw Hannah Hoes, bij Vrouw Lange. Daarna ging hij rechten studeren in New York City.

Op 24-jarige leeftijd trouwde hij op 21 februari 1807 met de een jaar jongere Hannah Hoes. De ceremonie vond in het huis van haar zus plaats in Catskill (New York). Beide waren opgegroeid in een Nederlands gezin en onderling spraken zij Nederlands. Uit de geschiedschrijving blijkt dat zij sprak met een typisch Nederlands accent. Uit het huwelijk werden vier zonen geboren: Abraham (1807-1873), John (1810-1866), Martin “Matt” (1812-1855), en Smith Thompson (1817-1876). De Engelse invloeden zijn zichtbaar aanwezig. Van Buren noemde zijn vrouw liefkozend “Jannetje”, afgeleid van het Nederlandse Johanna.

Het huwelijk was geen lang leven beschoren. In 1819, op 35-jarige leeftijd, overleed Hannah aan de gevolgen van tuberculose. Hij hertrouwde nooit.

Van Buren overleed op zijn landgoed Lindenwald in Kinderhook op 24 juli 1862. Hij was 79 jaar oud. De inmiddels oud-president leed aan astma en hartproblemen. Hij ligt, samen met zijn vrouw, zijn ouders en  zoon Martin, begraven op de Kinderhook Cemetery. Nabij de Nederlands Hervormde Kerk in Kinderhook staat een cenotaaf ter ere van Martin van Buren.

Presidentschap

Zijn presidentschap werd geen succes. Van Buren werd geconfronteerd met een zware economische crisis; de Panic of 1837. Op 10 mei 1837 stopten alle banken de betalingen in valuta. Dit werd gevolgd door een vijf jaar durende depressie, het omvallen van banken en hoge werkloosheid. Van Buren weigerde overheidsingrijpen in de economie wat bijdroeg aan de totale schade en duur van de neergang. Van de 850 banken in de Verenigde Staten, werden 343 geheel gesloten, 62 kwamen gedeeltelijk in moeilijkheden, en het systeem van banken was onherstelbaar aangetast. De werkloosheid steeg destijds naar een recordhoogte. De economie herstelde zich weer in 1843, twee jaar nadat Van Buren het Witte Huis had verlaten. Van Buren was een voorstander van lage belastingen en vrijhandel. Hij ontwikkelde een systeem voor de uitgifte van obligaties om de staatsschuld te verkleinen.

In de binnenlandse politiek waren er spanningen rond slavernij. Als president heeft hij zich nooit uitgesproken voor of tegen de slavernij, maar een status quo beleid gevoerd. In het noorden was er geen slavernij en in het zuiden wel. Een van de bekendste gebeurtenissen uit het slavernijverleden tijdens zijn presidentschap was de zaak La Amistad. In 1839 kwamen aan boord van het Spaanse schip met dezelfde naam 56 Afrikaanse slaven in opstand tegen hun ontvoerders. Het lukte hen de controle over het schip te verkrijgen en zij eisten terugkeer naar hun vaderland. De stuurman, Don Pedro Montez, bedroog de slaven en vaarde langs de Amerikaanse kust noordwaarts. Toen La Amistad voorbij het meest oosterse punt van Long Island kwam, werd zij gespot door de kustwacht. Zij namen het schip in beslag en stuurde de slaven naar New Haven (Connecticut) om terecht te staan. Het rechtbank had tot taak om te beoordelen of de slaven het eigendom waren 1) van de marine officieren die het schip in beslag hadden genomen, 2) de Cubaanse kopers, 3) Spanje, zoals koningin Isabella II aanvoerde, of 4) dat ze juist vrije burgers waren gelet op omstandigheden van hun ontvoering en transport. De rechtbank stelde dat de Cubaanse kopers en Spanje geen recht van eigendom hadden over de slaven, maar dat president Van Buren ze veilig en wel moest terugbrengen naar Afrika omdat het vrije burgers waren.

Omdat Van Buren goede relaties met Spanje wilde blijven onderhouden en bang was voor een verkiezingsnederlaag in het zuiden, koos hij de Spaanse positie in deze kwestie. Op zijn verzoek werd in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak, maar dat mocht niet baten. De hogere rechtbank herbevestigde het eerdere vonnis. Daarop besloot de president de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. Met uitzondering van de terugkeerverplichting bleef de uitspraak van de rechtbank in New Haven staan.

 

Een tweede kwestie was de landonteigening en verplaatsing van verschillende indianenstammen naar de Indian territories. In de Amerikaanse geschiedenis bekend als de Trail of Tears. De Cherokee, Choctaw, Creek, Chickasaw and Seminole indianen uit de staten Georgia, Tennessee, Alabama, en South Carolina werden naar de huidige staat Oklahoma gebracht. Hiermee was al begonnen onder Van Buren’s voorganger president Andrew Jackson op grond van een wet uit 1830.

Over zijn presidentschap zei hij ooit: “As to my presidency the best two days of my life were those of my entrance upon the office and my surrender of it”.

Na zijn presidentschap

Hoewel hij de nominatie van de Democratische Partij kreeg voor de presidentsverkiezingen van 1840, verloor hij deze van William Henry Harrison. Na de machtsoverdracht trok Van Buren zich terug op zijn landgoed Lindenwald in Kinderhook. Maar niet uit de politiek. Hij gebruikte de tijd om zich voor te bereiden op een terugkeer in het Witte House.

Voor de verkiezingen van 1844 probeerde hij opnieuw de nominatie van de Democratische Partij te krijgen. Hoewel Van Buren tijdens de partijconferentie een meerderheid van de stemmen kreeg, haalde hij nooit de vereiste tweederde meerderheid. Na acht stemrondes trok hij zich terug. James K. Polk werd de Democratische kandidaat. Polk won de verkiezingen door Henry Clay, de Whig kandidaat, te verslaan.

Vier jaar later, in 1848, was hij wederom kandidaat voor het presidentschap. Dit maal niet voor de Democraten, maar voor twee kleine partijen de Barnburner (fractie van de Democraten) en de Free Soilers. Van Buren verloor de verkiezingen. Echter in zijn staat New York won hij zoveel stemmen dat hij het presidentschap aan Zachery Taylor, de Whig kandidaat, heeft gegeven. De kandidaat van de Democraten, Lewis Cass, had geen kans meer om voldoende kiesmannen te krijgen.

Hierna heeft hij nooit meer meegedaan aan een presidentsverkiezing.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s