Honderden foto’s van Britse WO I militairen gevonden in Stadsarchief Rotterdam

Een eeuw geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Nu 100 jaar later herdenken wij de Grote Oorlog. Nederland was neutraal en was daardoor een hoop leed bespaart, maar onttrekken aan de gevolgen van de oorlog was niet mogelijk. Honderden Belgen vluchtte naar ons land. Deze vluchtelingen werden opgevangen in Vluchtoord Uden en op andere plaatsen. Maar ook militairen.

Onder hen ook militairen van de Britse First Royal Naval Brigade. Zij waren in oktober 1914 ingezet bij de verdediging van de Antwerpen. Enkele bataljons raakte afgesneden van de andere troepen na de val van de stad. De militairen zochten hun heil in Nederland in de hoop via Rotterdam of Vlissingen hun weg terug te vinden naar Engeland.

WOI Britse Soldaten

De Nederlandse regering was er alles aangelegen om de neutraliteit niet te schenden. Volgens het international recht was ons land verplicht de militairen op te vangen. Ze werden “gevangen” in interneringskampen. Velen probeerden toch terug te keren naar het eigen vaderland. De douane en politie hield strenge controles langs de grens, op treinstations en havens. Om ze daarbij te helpen werden foto’s van gemaakt.

In het Stadarchief in Rotterdam zijn ongeveer 1500 foto’s van Britse soldaten gevonden van de Rotterdamse Gemeentepolitie uit de periode 1914-1918. Ze werden gebruikt als signalement bij opsporing van ontsnapte militairen. Ter gelegenheid van de herdenking zijn deze foto’s gedigitaliseerd en samen met persoonsgegevens op de website www.navalbrigade.nl gepubliceerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s