Romeins binnenvaartschip pronkstuk museum Castellum Hoge Woerd

Het Romeinse binnenvaartschip De Meern I is terug in Leidsche Rijn bij Utrecht. Woensdagmiddag zagen “heel veel belangstellenden” hoe het eeuwenoude schip in het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd werd gereden.

Romeins Schip 1

Woensdagmorgen is het schip op een dieplader vanuit Hengelo aangekomen. Woensdagmiddag zagen buurtbewoners, de archeologen en de architecten van het museum hoe de Meern I rond 13.15 uur de laatste tweehonderd meter afbracht naar zijn toekomstige bestemming.

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat het eikenhouten schip, dat een lengte heeft van 25 meter en een breedte van 2,7 meter, de expositieruimte van het Castellum, waar vroeger een Romeins fort stond, had bereikt.

“Eerst werd het schip met kabels van de dieplader omhoog gehesen, vervolgens werd het gedraaid met twee touwen. Het laatste stuk werd met een klein autootje afgelegd. Allemaal heel langzaam, want de expositieruimte is niet veel groter dan het schp”, aldus de woordvoerster. Onder andere wethouder Kees Geldof hielp bij de klus.

ToevalligHet binnenvaartschip komt uit 150 na Christus en is de afgelopen twaalf jaar geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad.

Het schip werd in 1997 toevallig gevonden bij graafwerkzaamheden voor de stadsuitbreiding in Leidsche Rijn. Het kostte bijna zes jaar om de voor Nederland unieke vondst uit te graven en te bergen.

In 2003 is de boot naar het maritiem depot van de dienst gebracht en daar in een speciaal voor het schip gebouwd conserveringsbassin gelegd. Tijdens de conservering is onder andere het water in het eeuwenoude hout vervangen door een kunstwas, een methode die ook voor de RCE nieuw was.

Romeins Schip 2Pronkstuk

De dienst noemt het schip een archeologisch pronkstuk, omdat ook de meubels, het gereedschap en persoonlijke spullen van de schipper aan boord bewaard zijn gebleven. Deze gebruiksvoorwerpen worden in vitrines rondom het schip tentoongesteld.

Het schip is het laatste weekend van augustus bij de opening van Castellum Hoge Woerd te bewonderen voor het publiek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s