Monopoly 80 jaar

Monopoly (4)Er zijn maar weinigen die nog nooit een potje Monopoly hebben gespeeld. Bij ons thuis kwam het spel op tafel op regenachtige zondagmiddagen. Het bekende bordspel viert dit jaar zijn 80ste verjaardag. In 1935 brachten de Parker Brothers het spel in de Verenigde Staten op de markt. Inmiddels is het spel in 26 talen verkrijgbaar en zijn meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Monopoly behoort tot de bestverkochte bordspellen ter wereld. Ter gelegenheid van het jubileum komt er een speciale wereldedities. De Nederlandse plaatsen Giethoorn en Amsterdam hebben een plekje verworven op het spelbord.

Het doel van het spel is om een monopolie op te bouwen door straten, stations en nutsbedrijven te kopen. Als een andere speler op jouw eigendom komt, moet hij/zij huur betalen. Andersom natuurlijk ook. Er zijn verschillende aankoop- en huurtarieven. In de Nederlandse versie is Dorpstraat het goedkoopst en de Amsterdamse Kalverstraat het duurst.

Als je alle straten van een bepaalde kleur hebt, kun je huizen en hotels bouwen, Met huizen en hotels stijgt het huurtarief dat de andere spelers moeten betalen. Hoewel je meer geld moet investeren kun je er ook meer aan verdienen. Ook de kostprijs voor huizen en hotels is per straat anders. Dure straten hebben een hogere kostprijs.

Als je de huur aan een andere speler niet kunt betalen, moet je je eigendom liquideren. Je kunt huizen en hotels verkopen aan de bank tegen de helft van de aanschafwaarde of een hypotheek nemen op onbebouwde straten, stations en nutsbedrijven. Op eigendom met een hypotheek hoeven andere spelers geen huur te betalen.  Je behoud het eigendom, maar het levert niets op. Aflossen van de hypotheek is mogelijk, maar kost wel 10% rente bovenop het hypotheekbedrag.

De winnaar is de speler met het grootste bezit.

Monopoly (3)

Het spel kent een hoge mate van geluk. Je werpt met twee dobbelstenen. En er zijn op het speelbord vakjes met KANS en ALGEMEEN FONDS. De speler die op een vakje komt pakt een kaart van het betreffende stapeltje. Dit kan gunstig of ongunstig uitvallen. Sommige kaarten leveren geld op, bij andere moet je betalen en soms is er een strategisch voordeel uit te halen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s