De Leeuw van Waterloo

Leeuw-Van-Waterloo

Koning Willem I gaf de opdracht tot de constructie van een herdenkingsmonument op de vlakte van Waterloo ter ere van zijn zoon de prins van Oranje en diens daden tijdens de Slag bij Waterloo. Het monument, een reusachtige gietijzeren leeuw, is geplaatst op een kunstmatige heuvel van 45 meter op de vermoedelijke plek waar de prins gewond raakte. Wie de 226 treden bewandeld heeft een prachtig uitzicht over het slagveld en de omliggende omgeving.

De leeuw met een gewicht van 28 ton is een ontwerp van de beeldhouwer Jean-Louis van Geel uit Mechelen. Het staat op een sokkel van 4,5 meter. Voor de aanleg van de heuvel was 290.486 kubieke meter zand nodig. Het gehele monument is een ontwerp van de architect Charles Vander Straeten. Hij was de particulier architect van de prins en later (Rijks-)Architect der Koninklijke Paleizen en Landsgebouwen. De bouw vond plaats tussen 1823 en 1826.

26832114

De muil van de leeuw werd symbolisch naar Frankrijk gericht. Maarschalk Étienne Maurice Gérard liet zijn soldaten in 1831 omdraaien, waarbij de staart afbrak. Hij was met een Franse tropenmacht op weg naar de citadel van Antwerpen. Frankrijk steunde de Belgen in hun afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s