De soevereiniteitsoverdracht van Indonesië

soevereiniteitsoverdracht Indonesië

Koningin Juliana luistert naar een toespraak van minister-president Willem Drees tijdens de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië in Amsterdam op 27 december 1949. bron: ANP Fotoarchief

Na de Tweede Wereldoorlog brak de strijd uit voor onafhankelijkheid in  Indonesië. Tijdens de Japanse bezetting was een nationalistisch ideaal ontstaan en een eerste stap gezet, maar het zou nog tot december 1949 duren voordat het een feit was. Twee dagen na de Japanse nederlaag riep Soekarno de onafhankelijkheid uit. Door Centrale Indonesische Nationale Comité (KNIP) werd hijzelf de volgende dag tot president gekozen en Mohammed Hatta tot vicepresident.

De Nederlandse regering erkende de Republiek Indonesië niet. Zij beschouwde haar als een opstandige beweging. Door Den Haag werden militairen naar de kolonie gestuurd om haar voor het Koninkrijk te behouden. De Indonesische Onafhankelijksoorlog had het karakter van een guerrilla-oorlog van de nationalisten tegen de Nederlandse troepen, afgezien van de twee politionele acties.

Na vier jaar hadden de Nederlanders bijna geheel Indonesië weer onder haar gezag, maar het bleef onrustig. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riep de partijen op tot nieuw overleg. Vanaf augustus 1949 vonden er tussen de Nederlandse regering en de Republiek onderhandelingen plaats die uitmondden in de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 in Amsterdam.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s